St Paul vinnare av ROT-priset 2023

Renoveringen och ombyggnationen av St Paulskyrkan, Mötesplats Mariatorget, vann ROT-priset 2023!

Så här säger en stolt Sven Löfvenberg, som varit projektchef tillsammans med Klas Ruin och Jakob Wiklander på Spridd arkitekter.

KFS har haft rollen som beställarens (Stadsmissionens) ombud samt den samlade projektledningen med Björn Söderhäll KFS som varit på plats på bygget dagligen. Det har varit ett utmanande projekt där moderna installationer förts in i en 1800talsbyggnad och där kyrkorummet har förändrats i grunden. Ett projekt som skapat en kyrka för framtiden som kan möta en bred och varierad verksamhet.

Juryns motivering:

Genom nya tillägg inom det befintliga skalet har byggnadens struktur ändrat riktning och fått nya funktioner. Mindre yttre förändringar med tillkommande entréer ger stor effekt och huset får en ny självklar plats i staden. Vi imponeras av hur de stora greppen och den höga tekniska komplexiteten i projektet lyckas med konststycket av att kännas självklara. Det lekfulla i att behandla det nya inre torgets fasader som om de vore mot en piazza känns fräscht utan att det blir en pastisch. En skicklig och stilsäkert hanterad balansakt.

Teamet har skapat sekvenser av rumsligheter inom husets maxade funktionalitet. De långa siktlinjerna och fokus mot långsidans vackra fönster gör att projektet känns både större än vad det är och uppdaterat till vår samtid. Ett gott samarbete mellan entreprenör, arkitekt och beställare har skapat förutsättningar för ett bra slutresultat där även det täta samarbetet med byggnadsantikvarien är ett föredöme. Vår förhoppning är att projektet kan inspirera till en framtida förädling av våra kyrkorum. Där även nya aktörer kan bidra till att skapa samhällsnytta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för er!

Slå oss en signal eller fyll i formuläret nedan, så kontaktar vi er. Vår ambition är att besvara alla mail inom 48 timmar på vardagar.