Artikel i Svenska Dagbladet

Det var en mycket intressant artikel skriven av Joanna Zawieja i Svenska Dagbladet i förra veckan, ”Så kan arkitekturen bidra till att fylla öde kyrkor”.

I artikeln berättar Joanna om bland annat ombyggnaden av St Paul, som är ett av KFS stora projekt senaste året.

Ombyggnaden är både radikal och följsam. Som ett nytt arkitektoniskt rum i staden kan den obemärkt glida förbi, men som ett förhållningssätt till kulturarvet pekar den ut en väg framåt.”

Vidare skriver Joanna, ”Ombyggnaden, ritad av arkitektkontoret Spridd, möjliggör en förändrad användning av kyrkans rum, med ett bearbetat materiellt kulturarv som fond, och med kulturmiljölagen som styrande ramverk. Just här, i den tidigare frikyrkan, var kulturmiljölagens rörelsemån något större än i Svenska kyrkans bestånd. Ändå har ombyggnaden väckt stort intresse från andra församlingar. Den svarar nämligen mot en utmaning som allt fler av landets församlingar står inför, påskyndad av både separationen från staten och det minskande antalet kyrkobesökare. För att överleva ekonomiskt måste församlingarna ta sig an sitt fastighetsbestånd, göra sig av med det eller göra de allt tommare kyrkorna relevanta genom att öppna upp rummen för andra sorters användning.

Här är en länk till artikeln, men eftersom SvD har betalvägg kanske du inte kan läsa den om du inte är prenumerant.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för er!

Slå oss en signal eller fyll i formuläret nedan, så kontaktar vi er. Vår ambition är att besvara alla mail inom 48 timmar på vardagar.